







## 3<sup>rd</sup> ARUA, CoE-USD Blended International Conference, Nairobi, Kenya 26<sup>th</sup> - 28<sup>th</sup> of July, 2022 | 10:00am (EAT) - 17:30pm (EAT)

## **PROGRAMME OF EVENTS**

MONDAY, JULY 25, 2022				
Time	Duration	Event	Presenter/Facilitator	
	Al	RUA, COE-USD DOCTORAL WORKSHOP - (VIR)	TUAL)*	
10:00am - 10:10am (EAT)	10 minutes	Welcome Address	Professor Sunday <b>ADEBISI</b> Director, ARUA, CoE-USD University of Lagos	
10:10am - 10:15am (EAT)	5 minutes	Program Outline	Professor Kesh <b>GOVINDER</b> Coordinator of the ARUA, CoE- USD Doctoral Workshop	
10:15am - 11:30am (EAT)	30 minutes	Research and Publication Ethics (Conducting ethical research and avoiding plagiarism)	Dr. Nnedinma <b>UMEOKAFOR</b>	
11:30am - 12:00pm (EAT)	30 minutes	BREAK		
12:00pm - 13:30pm (EAT)	1hr 30 mins	Literature Review and Developing Conceptual Framework	Professor Abimbola <b>WINDAPO</b> Professor Ayodeji. O. <b>AIYETAN</b>	
13:30pm - 14:30pm (EAT)	1hr	BREAK		
14:30pm - 16:00pm (EAT)	1hr 30 mins	Paper Writing	Professor Sershen NAIDOO	
16:00pm - 17:00pm (EAT)	1hr	Qualitative approaches to data analysis	Professor James Njihia (UON)	
17:00pm - 17:30pm (EAT)	30 minutes	BREAK		
17:30pm - 18:30pm (EAT)	1hr	Data Gathering and Analysis	Professor Urmilla <b>BOB</b>	
END OF WORKSHOP				









Time	Duration	Event	Presenter/Facilitator	
		Conference Opening Ceremony - (UoN Tower)		
		Introductory Remarks	Prof Sunday ADEBISI, Director ARUA, CoE-USD, University of Lagos	
		Welcome Remarks	Prof Margaret Hutchinson Associate VC (RIE), UoN:	
			Prof Stephen Kiama VC, University of Nairobi, Kenya	
10:00am - 10:30am (EAT)	35 mins		VC, University of Lagos, Nigeria	
(=//)		About ARUA Network in Africa	Professor Ernest Aryeetey, Secretary-General African Research Universities Alliances (ARUA)	
		About UKRI Network Relationship with ARUA in Africa (5 Minutes)	UKRI	
10:30am - 11:15am (EAT)	45 mins	Keynote Address - "Sustainable and Workable Solutions for Youth Unemployment in Africa"	Dr Rose Ngugi Executive Director, KIPPRA	
11:15am - 11:30am (EAT)	15 mins	Questions & Contributions		
11:30am - 11:50am (EAT)	20 mins	TEA/COFFEE BREAK		
	First Plena	ry Session - Expert Panel Discussion (New Confe	rence Centre)	
12:00pm - 12:30pm (EAT	30 mins	Sustainable and Workable Solutions to Youth Unemployment in Africa: Experts' Perspectives+ (Health, Engineering, Agriculture, ICT, Humanities, Government, and NGOs)	Health - Prof Butali'; Engineering . Dr Peter Akuor Agriculture . Prof Jane Ambuko ICT - Dr. Chika Yinka Banjo; Humanities - Dr. Bankole Government . Roy UoN; NGOs - UoN	
		First Parallel Sessions		
		Track A - Youth Unemployment Crisis	ARUA ROOM	
12:30pm -		<b>Track B</b> - Role of Sustainable Development Goals (SDGs) 2030	UKRI ROOM	
2:00pm	1hr30 mins	Track C - Agropreneurship Solutions	USD ROOM	
(EAT)		Track D - Innovation and Technopreneurship	ESDC ROOM	
		Track E - Talent Management and Skills Development	AFRICA ROOM	
2:00pm - 3:000pm (EAT)	60 mins	Lunch (UoN)		
		Second Plenary Session (New Conference Centre)		
330pm - 3:30pm (EAT)	30 mins	"The Efforts and Policy Drive towards Resolving Youth Unemployment in Africa: The Good, the	Professor Sunday ADEBISI	









Second Parallel Sessions				
	1hr 30 mins	Track F - Entrepreneurship Areas	ARUA ROOM	
3:30pm - 5:30pm		<b>Track G</b> - Family Business and Gender Entrepreneurship in Africa	UKRI ROOM	
(EAT)		Track H - Informal and Social Entrepreneurship	USD ROOM	
		Track I - Intellectual Property	ESDC ROOM	
		Track J - Policies and Interventions	AFRICA ROOM	
5:30p.m - 6:00pm 30 mins Networking among Participants (EAT)				
Close of Day 1				

		DAY 2 - WEDNESDAY, JULY 27, 2022	
Time	Duration	Event	Presenter/Facilitator
8:30am - 9:00am (EAT)	30 mins	Arrival & Registration (UoN)	
		Third Plenary Session	
9:00am - 9:45pm (EAT)	45 mins	"Sustainable Development Goals (SDGs) Agenda Relevant to Solving the Lingering Youth Unemployment Crisis in Africa: The Specifics"	Prof Gituro Wainaina
9:45am - 10:00am	15 mins	Question & Answer Session	
10:00am - 10:30am (EAT)	30 mins	TEA/COFFEE BREAK	
		Third Parallel Session	
	1 hr 30 mins	Track A - Youth Unemployment Crisis	ARUA ROOM
10:30am -		<b>Track B</b> - Role of Sustainable Development Goals (SDGs) 2030	UKRI ROOM
12:00pm		Track C - Agropreneurship Solutions	USD ROOM
(EAT)		Track D - Innovation and Technopreneurship	ESDC ROOM
		Track E - Talent Management and Skills Development	AFRICA ROOM
	]	Fourth Plenary Session - (New Conference Centre	e)
12:00pm - 12:45pm (EAT)	45 mins	"The significance of Agropreneurship in overcoming youth unemployment and Creating Decent Jobs: Evidence from the State of IOWA, USA"	IOWA University
12:45pm - 1:00pm (EAT)	15 mins	Question & Answer Session	
1:00pm - 2:000pm (EAT)	60 mins	Lunch	









UNIVERSITY OF NAIROBI AROA COE					
Fourth Parallel Sessions					
		Track F - Entrepreneurship Areas	ARUA ROOM		
		Track G - Family Business and Gender	UKRI ROOM		
2:00pm -		Entrepreneurship in Africa	J. II. I. I. J. I.		
3:30pm (EAT)	1hr 30 mins	Track H - Informal and Social Entrepreneurship	USD ROOM		
		Track I - Intellectual Property	ESDC ROOM		
		Track J - Policies and Intervention	AFRICA ROOM		
	Fifth Plenary Session - (New Conference Centre)				
3:30pm -		"Global Evidences of Family Business that			
4:15pm (EAT)	45 mins	Survive beyond First Generation: What Lessons for Africa?"	Prof Jackson Maalu		
4:15pm -					
4:30pm (EAT)	15 mins	Question & Answer Session			
4:30pm -					
5:00pm	30 mins	Networking among Partic	ipants		
(EAT)					
Close of Day 2					

DAY 3 - THURSDAY, JULY 28, 2022				
Sixth Plenary Session -				
Time	Duration	Event	Presenter/Facilitator	
8:30am - 9:00am (EAT)	30 mins	Arrival & Registration (UoN)		
9:00am - 9:45pm (EAT)	45 mins	"Panel Discussion - The Compelling Need to Tackle Youth Unemployment Crisis in Africa: Perspectives of Young African Scholars (ARUA, CoE-USD Young African Scholars)"	Lead - Dr. Shittu (Nigeria) Ghana- South Africa - Kenya . Nigeria -	
9:45am - 10:00am (EAT)	15 mins	Question & Answer		
10:00am - 10:30am (EAT)	30 mins	Tea/Coffee Break		
	S	eventh Plenary Session - (New Conference Centr	e)	
11:00am - 11:30am (EAT)	30 mins	% formality - Rethinking Informal Entrepreneurship as Sustainable Solution for Decent Jobs Creation to Combat Youth Unemployment in Africa+	Teju (LSETF)	
11:30am - 11:45am (EAT)	15 mins	Question & Answer		









	0.	NIVERSITY OF NAIROBI AND 2001			
11:45am - 12:00pm (EAT)	15 mins	TEA/COFFEE BREAK – UoN			
	African Youth Business and Innovation Competition (African-YoBIC) Harchaton				
12:00pm - 12:30pm	30 mins	Young African Entrepreneur/CEO Experience Sharing and Mentorship Session:	Deji Macauley, CEO, Expanzo Oluwatobi Ajayi, Founder, NORD Automobile Kenya . Reuben Kimani Username Investments Ltd South Africa		
		Fourth Parallel Sessions			
		Team Ghana			
12:30pm -		Team Kenya			
1:30pm (EAT)	60 mins	Team Nigeria	(New Conference Centre)		
		Team South Africa			
1:30pm - 2:00pm (EAT	30 mins	Decisions and Evaluation by	the Juries		
2:30pm - 3:00pm (EAT)	30 mins	LUNCH			
END OF SESSION					

DAY 3 - THURSDAY, JULY 28, 2022 (EVENING)					
	Conference Dinner and Award Night (7:00pm - 9:00pm)				
Time	Duration	Event Presenter/Facilitator			
6:30pm - 7:00pm (EAT)	30 mins	"Welcome Cocktail"	Conference Hall		
7:00pm - 7:05pm (EAT)	5 mins	Chief Host Address	VC, NoN		
7:05pm - 7:50pm (EAT)	45 mins	Presentation of Awards & Announcement of the YoBIC Harchaton Winners			
7:50pm - 7:55pm (EAT)	5 mins	Farewell Speech by ARUA-UKRI Grant	ARUA/UKRI		
7:55pm - 8:00pm (EAT)	5 mins	Conference Appreciation and Closing Speech	Professor Sunday ADEBISI		









			CHARACTER A SOCIAL DEVICES MALES	İ
8:00pm - 9:00pm (EAT)	60 mins	Dinner, Networking, and Dancing		Conference Hospitality Team

Closing and Announcement of the 4<sup>th</sup> ARUA, CoE for Unemployment and Skills Development International Conference and YoBIC 4.0

## **END OF SESSION**







